HRVATI BiH IZMEĐU SRPSKOG SECESIONIZMA I BOŠNJAČKOG UNITARIZMA

AKCIJA

Cijena: 19.90 €

Akcijska cijena: 17.91 €

Autor: Luka Marković

Broj stranica: 248

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 16 x 24 cm

Godina izdanja: 2022..

O knjizi

“Hrvati BiH između srpskoga secesionizma i bošnjačkog unitarizma” – najnovija knjiga fra Luke Markovića zacijelo će podići mnogo prašine u našem ideologiziranom društvu u kojemu se zadnjih godina „mirnodopskim“ sredstvima pokušava „osvojiti“ dio teritorija i povijesti zloupotrebom i manipulacijom našom prošlošću i sadašnjošću. Dr. fra Luka Marković se zadnjih nekoliko godina profilirao kao jedan od najaktivnijih analitičara naše društveno-političke scene čije tekstove prenose ne samo crkveni mediji za koje piše redovne kolumne (npr. Katolički tjednik) nego mu analize u istom danu prenesu i mnogi portali kako u BiH, Hrvatskoj tako i u Njemačkoj u kojoj je fra Luka proveo dobar dio svog života pastorizirajući naše iseljenike.

Fra Luka kao Hrvat, katolik i franjevac svoje tekstove piše iz ljubavi prema svom narodu ne zatvarajući oči za one negativne pojave koje Hrvatima uzrokuje njegovo političko vodstvo koje očito nije doraslo vremenu u kojem živimo. Puno je takvih tekstova u ovoj knjizi u kojima se vidi fra Lukina dobronamjernost, a ponekad i rezigniranost zbog činjenice što se njegov narod, usprkos svim potencijalima koje ima, nalazi u ovakvom položaju u odnosu na druge narode u BiH, ali i jer je unutar sebe podijeljen ne uspijevajući izgraditi prijeko potreban politički pluralizam. Fra Luka odlično secira velikosrpsku politiku koja je zapravo glavni uzrok i rata i ovog poratnog ludila u kojem se nalazimo.

Autor u nekoliko svojih tekstova s pravom kritizira hrvatsko političko vodstvo zbog njegova nekritičkog približavanja velikosrpskoj politici i vezanja uz Milorada Dodika što svakako nije niti će ikada biti u interesu hrvatskog naroda. Za takvu politiku ne može biti opravdanje ni velikobošnjačka politika koja, kako je to fra Luka jako dobro uvidio, počela u nekim segmentima kopirati velikosrpsku politiku i otvoreno govoriti kako se zalaže za majoriziranje Hrvata.

dr. sc. fra Petar Jeleč