Zvonimir Despot

Zvonimir Despot

Zvonimir Despot
Direktor i glavni urednik
Leadership
+385 95 2062 552
zvonimir@despot-infinitus.com

Zvonimir Despot (Koprivnica, 19. travnja 1970.), diplomirao je 1996. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Katedri za crkvenu povijest obranio je diplomski rad pod nazivom „Braća Hrvatskog zmaja i hrvatska sakralna baština. Povijest Družbe 1905.-1995.“. Od polovine 1997. počinje raditi kao novinar i urednik u „Večernjem listu“ u Zagrebu.

Objavio je niz novinskih članaka i komentara iz suvremene hrvatske povijesti i politike, prije svega o Drugome svjetskom ratu, komunističkoj Jugoslaviji, hrvatskoj emigraciji te o Domovinskom ratu. Urednik je biblioteke Večernjakovih knjiga „Večernji edicija“. U njoj je dosad izašlo niz izuzetno zapaženih izdanja, primjerice više knjiga o Titu i Tuđmanu, o Domovinskom ratu… Dosad je, što samostalno, što u suautorstvu, napisao i objavio petnaestak knjiga („Vrijeme zločina“, „Tito-tajne vladara“, „Tito-strogo povjerljivo“, „Pisma Titu“, „Misterij Međugorja“, „Medački džep“, „Ideja Velike Srbije“, „Seljačka buna Matije Gupca“…). Glavni urednik je VP-a, mjesečnog magazina za vojnu povijest.

U „Večernjem listu“ ponedjeljkom piše kolumnu pod nazivom „Bez pardona“. O temama iz povijesti piše i na vlastitom blogu na internetu koji nosi naziv „Bumerang prošlosti“. Od početka 2011. postaje samostalan izdavač, u Zagrebu pokreće nakladničku kuću Despot Infinitus d.o.o. i u sklopu nje biblioteku knjiga „Hrvatska povijest“.