PRVORAZREDNA PRIČA O ZRAČNOM ASU HRVATSKE ZRAKOPLOVNE LEGIJE NA RUSKOM RATIŠTU 1941.-1944.

Objavljeno: 18/10/2022

Knjiga opisuje sudbinu jednog od vodećih hrvatskih zračnih asova iz Drugog svjetskog rata, bojnika Zlatka Stipčića, koji je tijekom svog borbenog djelovanja između 1941. i 1942. oborio 14 protivničkih zrakoplova. Bio je pilot lovac u ratnim zrakoplovstvima Kraljevine Jugoslavije i NDH te u njemačkim zračnim snagama (Luftwaffe). Borio se u nekim sudbonosnim zračnim bitkama Istočnog bojišta.

Jedno od važnijih poglavlja hrvatske zrakoplovne povijesti predstavlja sudjelovanje Hrvatske zrakoplovne legije u borbama na Ruskom ratištu od 1941. do 1944. godine. HZL iznjedrila je 21 zračnog asa (pilota lovca koji je oborio više od 5 neprijateljskih zrakoplova), na čelu sa satnicima Matom Dukovcem s 44 i Cvitanom Galićem s 38 oborenih protivnika. Neobično je što je jedna mala zemlja poput Hrvatske dala u Drugom svjetskom ratu toliko zračnih asova, od kojih je prvi oborio više protivnika no najviše rangirani britanski i američki piloti lovci. Uzroka toga ima nekoliko, od okolnosti da su mnogi od tih ljudi bili iskusni piloti koji su godinama ranije služili u Ratnom zrakoplovstvu Kraljevine Jugoslavije, preko činjenice da su letjeli u sastavu odlično organiziranih njemačkih Luftwaffe pa do toga da su se u prvim godinama rata borili protiv tehnološki inferiornog i loše obučenog RZ-a SSSR-a. Ali, uzrok zasigurno nije bio samo to jer su slične uvjete imali i piloti nekolicine drugih osovinskih država, no njihovi uspjesi u borbi daleko zaostaju za uspjesima hrvatskih pilota.

Knjiga se pretežitim dijelom temelji na ispravama, fotografijama i predmetima iz Stipčićeve ostavštine koju je sačuvala njegova udovica te ih kasnije desetljećima skrivala. Sačuvani predmeti detaljno su opisani i prikazani jer su od prvorazrednog povijesnog, muzeološkog i kolekcionarskog značaja.

Knjigu možete naručiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.