ŽETVA U POLJU OTROVA

AKCIJA

Cijena: 13.26 €

Akcijska cijena: 6.62 €

Autor: Ante Gugo

Broj stranica: 362

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 14 x 20.8 cm

Godina izdanja: 2017..

O knjizi

Roman dobiva na uvjerljivosti i zbog toga što autor problematizira niz podataka usuglašenih sa stvarnim povijesnim događajima. Neki njegovi uzorci, posebice opisi, toliko su precizni da se u zbilji mogu provjeriti, kao primjerice stvarna imena ulica i trgova na kojima se u Marseilleu Odvijao atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića.Radnja koja ima elemente špijunskog trilera obogaćena je ljubavnim motivima, ali i psihološkim preispitivanjem pojedinih djela koje ljudi čine u ratu. Junaci ovog romana kroz dijaloge ili opise razmišljanja preispituju svoja moralna, idejna i religiozna načela.

(Prof. dr. Stipe Botica)


Cijeli ovaj roman prožet je grčevitom borbom: za obitelj i njezinu egzistenciju, za vjeru, nacionalni identitet, čast, ponos, za goli život, a u konačnici i za teritorijalni integritet i slobodu domovine. Iako je riječ o fi kciji, čitatelj ima dojam da su i likovi, i mjesta, i radnja uzeti iz tegobne povijesti jedne stvarne obitelji koja je proživjela   turbulentna vremena 20. stoljeća. Upravo ta iznimna djelotvornost fikcije te uvjerljivo pripovijedanje glavna su kvaliteta ovoga romana. Uvjerljivosti i kvaliteti romana pridonosi i to što autor svoje likove oblikuje karakterističnim govorom pa se jedni služe standardnim jezikom, drugi slengom, a treći ikavsko-štokavskim idiomom Dalmatinske zagore. (Neće ti ođe pivci zapivati. Ođe ti samo pijevci pjevaju.) Iako napisan u maniri naturalističkih romana, prepun detaljnih opisa ratnih strahota i tragičnih sudbina, ovaj roman nije lišen optimizma: nasuprot užasu, kroz njega se kao lajtmotiv provlači slika mirnog, idiličnog života te nada i ljubav.

(Žarko Ivković)


Vrsno napisan „paralelni slalom“ vremenski odmaknutih, krvlju povezanih povijesti, elaborirani zaključak kako osobno uvijek pretendira općem te gradi ono što nazivamo kolektivnim stanjem. Vivisekcija još doista živog, duboko umreženog i ukorijenjenog organizma tek prividno utemeljenog na ideologiji, budući da je sve pitanje moći i njezina zadržavanja. Ovo je priča o osobnom unutar ideologija i njihovih pretakanja ili srazova. Svakako knjiga koju valja pročitati, zamisliti se prije bacanja kamena na ikoga i išta.

(Ivana Šojat)