ZAGREB 1914. - 1918.

AKCIJA

Cijena: 33.17 €

Akcijska cijena: 29.85 €
Cijena u kunama: 224.90 kn

Autor: Marko Vukičević

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2020..

O knjizi

Knjiga Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu temelji se na doktorskome radu Zagreb u Prvome svjetskom ratu koji je obranjen u lipnju 2018. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je ove knjige odgovoriti na postavljena istraživačka pitanja kako se Prvi svjetski rat, nazivan i Veliki rat, odrazio na grad i funkcioniranje grada kao cjeline, kako se odrazio na stanovništvo i koje su posljedice rata vidljive u društvu, gospodarstvu, svakodnevici.
Slobodni i kraljevski glavni grad Zagreb, političko središte hrvatskih zemalja, Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, točnije, političko, gospodarsko i kulturno središte Banske Hrvatske (Kraljevina Hrvatske i Slavonije), bio je u pozadini svih bojišnica te nije bio izravno zahvaćen ratnim djelovanjima. Stoga se rat odrazio na grad i stanovništvo svojim neizravnim posljedicama: mobilizacijama, novačenjima, problemima ratnoga gospodarstva (manjkom radne snage, nestašicama namirnica i potrepština) te mnogobrojnim negativnim, ali i pozitivnim promjenama u društvu, tj. društvenoj strukturi.
Knjiga Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu sastoji se od dva dijela. Prvi dio knjige, naslovljen Grad i rat, sastoji se od poglavlja: Kako je Zagreb dočekao rat, Stanovništvo Zagreba od 1850. do 1914. (1918.) godine, Pravno-institucionalni okvir tijekom Prvoga svjetskog rata, Zagrepčani i zagrebačke postrojbe u Velikome ratu, Uprava slobodnoga i kraljevskoga glavnog grada Zagreba, Zagrebačko gospodarstvo tijekom Velikoga rata, i općeniti je prikaz područja grada i institucija te uprave u ratnim okolnostima. Drugi dio knjige, Život stanovništva i svakodnevica, sastoji se od poglavlja Život u Zagrebu tijekom Velikoga rata, Društveni i kulturni život od 1914. do 1918. godine, Utjecaj rata na društvenu strukturu, i prikazuje neizravne posljedice rata na stanovnike grada Zagreba.