DOŽIVLJAJI - KAKO SAM OSNOVAO NDH

AKCIJA

Cijena: 10.60 €

Akcijska cijena: 9.54 €
Cijena u kunama: 71.88 kn

Autor: Ante Pavelić

Broj stranica: 200

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 17 x 24 cm

Godina izdanja: 2015..

O knjizi

Knjiga koju držite u rukama prvorazredni je izvor za što bolje shvaćanje i poznavanje tadašnjih događaja, predratnih i ratnih. Ona ne donosi cjelovitu, objektivnu, nepristranu istinu. U ovoj knjizi čitate izvorne Pavelićeve rečenice koje su sigurno subjektivne, ali su važne jer on o važnim povijesnim događajima piše iz perspektive jednog od ključnih ljudi koji su i kreirali dobar dio spomenutih događaja. On je, naime, neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Italiji pisao sjećanja na predratne i ratne godine, prije nego što je iz Italije prešao u emigraciju u Latinsku Ameriku, što dalje od Jugoslavije. Ta su sjećanja kasnije objavljena u tri knjige pod zajedničkim nazivom „Doživljaji“. U Hrvatskoj su nakon 1990. godine sve tri knjige zaživjele, pri čemu su prve dvije bile dostupne i u slobodnoj prodaji, u knjižarama, a i danas ih se može naći u antikvarijatama i na internetu. I obje su doživjele velike naklade. Treću knjigu pak gotovo nitko nije vidio, o njoj nema gotovo nikakvog traga jer je tiskana u neznatnoj nakladi i dijeli se od ruke do ruke, u prvom redu u iseljeništvu.

I dok u prve dvije knjige Pavelić uglavnom opisuje stanje u Kraljevini Jugoslaviji, kao i tadašnju svjetsku situaciju, te svoju borbu protiv beogradskog režima, u trećoj knjizi počinje opisivati razvoj Ustaškog pokreta u emigraciji. No najvažnije od svega, treća knjiga prati dolazak Hitlera na vlast u Njemačkoj 1933. godine, Pavelić u svojim sjećanjima opisuje te događaje, promjene na svjetskoj političkoj sceni, svoja očekivanja, situaciju u emigraciji u Italiji, posljedice nakon umorstva kralja Aleksandra 1934., a sve završava opisom svojih kontakata s Talijanima i Nijemcima te preuzimanje vlasti i povratak u Zagreb, gdje je uoči njegovog povratka proglašena NDH.

To je ono što je dosad bilo objavljeno, iako gotovo nemoguće dostupno kad je o trećoj knjizi riječ. Pavelić, međutim, nije stao s pisanjem na dolasku/povratku u Zagreb. On je nastavio pisati i dalje, o ratnim zbivanjima. U prvom redu je opisao osnivanje vlasti u NDH (Vlada, Hrvatski sabor, velike župe), probleme s kojima se suočio, piše o komunizmu, o Ustaškom pokretu, o Habsburgovcima i Karađorđevićima, a na kraju dolazi prvorazredni materijal – njegovi opisi tri sastanka s Hitlerom!

U ovoj knjizi objavljen je cjelovit Pavelićev izvorni rukopis koji se odnosi na razdoblje od dolaska Hitlera na vlast 1933. do četvrtog i posljednjeg njegovog susreta s Hitlerom 1944. godine. U Pavelićevom rukopisu stoje zabilješke o njegova tri susreta, a zapravo rukopis o trećem ne postoji, barem do nas nije došao, jer se u njegovim materijalima pod trećim zapravo opisuje njihov četvrti susret. Stoga je točno tako i naslovljen u ovoj knjizi.

 

SADRŽAJ

 

Predgovor

Hitler na vlasti

Prvi oblici

Torino, Italija 1934.

Odsjek u Jugoslaviji i Hrvatskoj

Lov na ustaše u inozemstvu

Zatvor – le Nuove – u Torinu i rat u Abesiniji

Pakt prijateljstva s Italijom

Fiktivna autonomija Hrvatskoj

Prva hrvatska državna vlada

Državna uprava – velike župe

Ustaški pokret i političke stranke

Detronizacija Karađorđevića i Habsburga

Razvoj komunizma u Jugoslaviji

Hrvatski državni sabor

Prvi sastanak s Hitlerom, 6. lipnja 1941.

Drugi sastanak s Hitlerom, 24. rujna 1942.

Četvrti sastanak s Hitlerom, 18. rujna 1944.