NOVA INTRIGANTNA KNJIGA MIRKA ŠTIFANIĆA

Objavljeno: 19/10/2020

Iz recenzija

Ova će knjiga opomenuti građane da budu na oprezu jer kada političari, uz podršku „neovisnih“ novinara, intelektualaca i kulturnjaka, traže masovni konsenzus građana s izgovorom da „nas“ brane od „onih drugih“ to može značiti ne samo negaciju demokracije, nego nametanje kulture novog fašizma kojeg bi građani trebali prihvatili kao – svoj.

                     prof. dr. sc. Mirjana Nazor

———————————-

Najupečatljivija stvar prilikom čitanja bilo mi je otvaranje perspektive da uzdizanje fašizma novoga doba nije prisutno samo na globalnoj razini, ne događa se nekom tamo nepoznatom, već je uočljivo na lokalnom nivou, tj. u političkom, kulturnom i medijskom monopolu istarskog IDS-a i riječkog SDP-a. Neofašizam generiran u Italiji i reproduciran u Istri polako se (ali sigurno) uvlači u naše živote pod krinkom interkulturalnosti i antifašizma u zastarjelom smislu te riječi.

N.N. (tinejdžer iz Rijeke)

Profesor Štifanić upozorava da i referendumsko izjašnjavanje, te neposredna demokracija općenito, mogu biti u funkciji uspona fašizma novog doba i to kao „demokratsko pravo“ građana kojima su ur-političari isprali mozak i radikalizirali ih zbog svojih egoističkih interesa… te analizira nekoliko njegovih mogućih varijanti.

prof. dr. sc. Renato Matić

Profesor Štifanić je doista u pravu, jer prepoznati danas fašizam nije jednostavno… Fašizam nudi priče koje ljudima daju smisao i grade njihov identitet… Bitno je ljudima ponuditi priču u koju će povjerovati. Toga je svjestan Štifanić kada ističe: „U vezi toga postavlja se nekoliko pitanja. Srlja li RH u tom smislu u novi zaplet, neizvjesnost, ili moguću dezintegraciju? Možda raspad?”

mr. sc. Drago Kraljević

 (bivši veleposlanik RH u Republici Italiji)

Knjigom „Fašizam novoga doba“ profesor Štifanić hrabro nastoji proniknuti društvene odnose koji imaju matricu po mnogočemu sličnu tzv. starome fašizmu, pritom potpuno svjestan da se fašizam ne može dogoditi onakav kakvim ga poznajemo iz 20. stoljeća… Knjiga čitatelja ne može ostaviti ravnodušnim.

 Josip Maras

(gradonačelnik Poreča 2001.-2005.)

Knjigu Mirka Štifanića “Fašizam novoga doba: zapadna, istočna i crvena varijanta” svesrdno preporučam za publiciranje ne samo zbog toga što je to vrijedno i kvalitetno djelo po svojemu sadržaju, već i zbog toga što je riječ o socijalnoznanstvenom djelu koje je prvo i najsveobuhvatnije djelo tog tipa kod nas.

prof. dr. sc. Mirko Bilandžić

Knjigu možete kupiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.