KNJIGA ŽIVOTA – OBJAVLJENA JE VELIKA BIOGRAFIJA VJEKOSLAVA ŠAFRANIĆA, SVJETSKOG PRVAKA U KARATEU IZ NICE 1976. I SVJETSKOG PRVAKA U KICKBOXINGU IZ HONG KONGA 1982. GODINE

Objavljeno: 22/11/2023

Borilačke vještine sa Istoka su tek sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća ozbiljnije prodrle na Zapad. Kao sport su u medijima bile skromno tretirane, uobičajeno u kratkim člancima na kraju sadržaja sportskih vijesti. Organizirano bavljenje tim sportovima, paralelno sa Zapadom, bilježimo i u Hrvatskoj. Njihovoj popularizaciji su doprinijeli pojedinci entuzijasti i zaljubljenici istočnjačkih borilačkih vještina, možemo slobodno zaključiti, filozofije i načina života čiji su neodvojivi dio.

Pred vama je jedna takva priča o čovjeku, sportašu, majstoru i šampionu koji je cijeli svoj život posvetio afirmaciji sporta općenito, poglavito popularizaciji borilačkih vještina, priča o Vjekoslavu Šafraniću.

Junak naše priče nam u dijalogu prenosi proživljavanja kroz različite faze karijere u kojoj nikada nije napuštao svoj sportski duh i način života kojeg živi i dan danas. I dok je Hrašće snivalo Vjeko je već bio budan. Svako jutro. – dio je teksta Lovorkove majke Marije kojeg nije stigla dovršiti, pokoj joj duši.

,Ne sanjaj svoj život, nego živi svoje snove’. Jedna je od brojnih izreka koje bi se mogle primijeniti na ovu istaknutu sportsku i životnu priču. Vjekoslav Šafranić – od štaglja do šampiona. Težak je to put, ali vodi do postolja. Zahtjevan i mukotrpan, ali vodi do uspjeha. Vjekoslav Šafranić je veliki čovjek, prije svega zato što je uvijek doskočio i bio voljan pomoći i drugome učiniti usluge, a da zauzvrat nije ništa tražio, osim iskreno prijateljstvo i uvijek pun neke nadljudske nade. I tu je najveće dostignuće svakog čovjeka. Pa još ako je upotpunjeno vrhunskim sportskim dostignućima, da bi idućim generacijama bio opravdani uzor, u ovom slučaju u svijetu borilačkih vještina, ova životna priča dobiva novu, punu dimenziju. Vrijednost sklada koji upravo takav život donosi. Život kojeg je živio i živi Vjekoslav Šafranić.

Mi živimo u svijetu čuda. Na svakom ćeš koraku naići na čudo. Okreneš li se lijevo ili desno, čuda se događaju. Jer sva je priroda u svojoj cjelini čudo, ali i svaki pojedinac. Zbog toga je tijelo čudesno sagrađeno, zbog toga su misli čudesne, duh, intuicija, mašta, osjećaji i volja – veličanstvena su čuda. Ta čudesnost prirode oko tebe i u tebi – stalni je upitnik. Zato se Šafranić tiho, bez napora svakoj osobi ili stvarčici oko sebe približavao kao velikoj osobi ili stvari, svemu pristupajući razumno, tiho, s pozitivnim predumišljajem i to ga snaži. Taj glas iz duše njegovo je konačno dobro koje uvijek ispunjava i tako dobiva snagu, mudrost, prosvjetljenje uma i dobrotu.

U tome leži njegova plemenitost od pojave do činjenja plemenitosti. On gleda i gleda samo naprijed, jer ljudi koji gledaju natrag nemaju budućnosti. Oni žale za onim što je prošlo, samožaljivi su prema sebi i drugima, predbacuju i okrivljuju, čak padaju u depresiju. Vjeko nije takav. On sve gleda pozitivno, prepun nade, ljubavi i povjerenja u život. Zato je sve to i postigao.

Nije bilo jednostavno ostati nepristran i emotivno ravnodušan bilježeći Vjekova kazivanja. Nastojeći izbjeći autobiografsku kronologiju i istaknuti emotivnu ljudsku dimenziju, poglavlja priče nas vode kroz različita vremenska razdoblja. Drugo poglavlje opisuje metodologiju nastanka ove monografije. Priča u trećem poglavlju započinje detaljima iz Vjekovog djetinjstva u Hrašću i prelasku iz nogometa kojim se bavio prije karatea u karate. Četvrto poglavlje navodi sažeti pregled sportskih postignuća i dužnosničkih aktivnosti. U povijest i vrste borilačkih vještina uvodi nas peto poglavlje. Duh karatea u šestom poglavlju govori o specifičnostima tog sporta. Slijedi priča o karateu kojeg Vjeko nije napuštao niti tijekom odsluženja vojnog roka. Prijelaz iz karatea u full contact opisan je u osmom poglavlju. Vjeko je u karijeri odigrao više od 1.100 borbi. Koje su ostale zapamćene, kazuje deveto poglavlje. Trenerski rad i specifičnosti prehrane iznijeti su u desetom i jedanaestom poglavlju. U privatno poduzetništvo je Vjeko uspješno zagazio po završetku takmičarske karijere. O tome, u dvanaestom poglavlju. Kao dužnosnik je i danas aktivan. Najznačajnije dužnosti koje je obavljao i obavlja navedene su u trinaestom i četrnaestom poglavlju. Vjeka mediji nisu zaboravili pa je vrijedno zabilježiti nekoliko novijih intervjua u petnaestom poglavlju. Nagrade i priznanja su brojna. Vjerojatno nisu navedena sva već samo ona koja Vjeko uspio sačuvati u svojoj arhivi i srcu. Karate pravila podložna su vrlo čestim izmjenama iz takmičenja u takmičenje. Osnovni pojmovi, dodjeljivanje poena i odluke sudaca opisani su sedamnaestom poglavlju. Riječi prijatelja i poznanika najbolje govore o tome tko je i što je Vjekoslav Šafranić. I na kraju, foto album je izrađen iz privatne kolekcije u druženju sa prijateljima i poznanicima na raznim događanjima.

————————————–

Vjekoslav Šafranić je imao vrlo bogatu i sadržajnu sportsku karijeru, kako u svom omiljenom sportu – karateu, tako i kao dužnosnik te inicijator projekata namijenjenih ostalim sportovima.

Vjekoslav Šafranić novi je predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba. Na čelno mjesto zagrebačkog sporta izabran je većinom glasova nazočnih članova na izbornoj skupštini SSGZ-a održanoj 15. listopada 2021.

Vjekoslav Šafranić rođen je u Zagrebu 1949. godine te je svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završio u Zagrebu. Upisao je Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu gdje mu nedostaju dva ispita do diplome, bio je istaknuti student koji je pokazivao darovitost u svim sportovima i angažman u svim projektima i akcijama fakulteta.

Aktivnim, klupskim karateom počinje se baviti sa 16 godina u Karate klubu Zagreb, a kasnije postaje član Karate kluba Lika i Karate kluba Vrapče, gdje ostvaruje zavidne vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U kasnijem razdoblju života počinje se profesionalno baviti full contactom i kickboxingom za što se može slobodno reći kako je bio jedan od pionira, prva osoba koja se počela baviti tim sportovima u Hrvatskoj. Više puta proglašavan je najboljim borcem na mnogim turnirima u karateu.

Nastupao je za karate reprezentaciju bivše Jugoslavije i Hrvatske diljem svijeta te opravdavao svoju kvalitetu ostvarivši rezultate koji su ostavili traga u povijesti karatea, kickboxinga i full contacta.

————————————–

Šafranićeva najvažnija sportska postignuća:

• od 1971. do 1979. – višestruki prvak SFRJ u teškoj i apsolutnoj kategoriji u karateu

• 1974. Zagreb. – karate – apsolutni prvak na turniru Kup prvaka Europe

• 1976. Nica – karate – svjetski prvak na tada najjačem turniru u svijetu

• 1982. Hong Kong – kickboxing – svjetski prvak

• od 1971. do 1979. – reprezentativac karate reprezentacije SFRJ

• među prvima koji je započeo s full contactom na području SFRJ

• profesionalni nastupi u full contactu i kickboxingu – ukupno 24 meča, od toga 21 pobjeda, dva poraza i jedan neriješeni meč

• 1985. – oprostio se od vrhunskog sporta pred punom dvoranom Doma sportova u Zagrebu u susretu s D.Valerom

Izvadak iz knjige „Vjekoslav Šafranić“, autora Josipa Marasa i Lovorka Magdića, u nakladi Despot infinitusa.

Knjigu možete naručiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.