VLADO GOTOVAC - Prva politička biografija

Cijena: 26.53 €

Autor: Filip Zoričić

Broj stranica: 330

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela/u boji

Format: 16 x 24 cm

Godina izdanja: 2022..

O knjizi

Vlado Gotovac bio je nekonvencionalan protagonist hrvatske političke, povijesne, literarne i filozofske scene. I u poetici i u politici nastojao je djelovati polazeći od etičkih imperativa, o čemu svjedoči i njegov poznati apel: „Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje.“

Po svjetonazoru je Gotovac pripadao u malobrojan krug intelektualaca s uporištem u vjeri, ali i liberalnog opredjeljenja. Njihov je utjecaj obično bio snažniji na području javne riječi nego u izravnome političkom djelovanju, ali Gotovac je prešao tu granicu kada je, kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, svojim uvodnicima nastojao i politički artikulirati ono što je smatrao kolektivnim težnjama u tadašnjoj Hrvatskoj. Zbog toga je pretrpio tegobno političko zatočeništvo, radi toga se potkraj osamdesetih među prvima uključio u višestranačku politiku kao stranački prvak, saborski zastupnik i predsjednički kandidat.

Ova knjiga o Vladi Gotovcu intelektualna je biografija s elementima kronike, fokusirana na ključno razdoblje hrvatske povijesti u drugoj Jugoslaviji – kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. Moglo bi se reći da u njoj ima i dijelova koji ulaze u pisanje povijesti života kao istraživački žanr, jer se oslanjaju na tradiciju usmene povijesti i narativnog diskursa, ali i na teorijske konstrukcije.

O AUTORU

Filip Zoričić (rođen 1982. u Splitu) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Puli 2005. godine. U siječnju 2021. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Splitu temom “Vlado Gotovac: ideje i život”. Autor je niza znanstvenih i stručnih tekstova i drugih prezentacija te čest izlagač na hrvatskim i međunarodnim znanstvenim skupovima, konferencijama i izložbama. Također, bio je organizatorom mnogih događaja, kao što je „Ćakulin – festival razgovora“, autorom i esejistom, primjerice u manjinskom časopisu Tragovi te pokretačem kulturnog web portala „Kulturopedija“, osnivač kulturno-znanstvene udruge „Institut Mediterran“ i MEMO muzeja u Puli. Član je Instituta Vlado Gotovac, Akademije za politički razvoj pri Vijeću Europe, Matice hrvatske i Istarskoga povijesnog društva. Od 2006. do 2018. radio je kao profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula, a 2018. izabran je za ravnatelja te ustanove. U dva navrata (2016. – 2020., 2020. – 2021.) bio je nezavisni vijećnik mjesnog odbora Stari Grad Pula.  U svibnju 2021. godine izabran, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Pule.