VAPAJ IZ DALJINE

AKCIJA

Cijena: 33.17 €

Akcijska cijena: 26.53 €
Cijena u kunama: 199.89 kn

Autor: Stjepan Asić

Broj stranica: 388

Broj fotografija: 160

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela/u boji

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2019..

O knjizi

Memoari “Vapaj iz daljine”, autora Stjepana Asića, kroz paletu osobnih događaja i doživljaja istodobno daju i pregled o životu Hrvata iz (Zapadne) Australije u razdoblju od 1976. do 2016. godine. Sam naslov već daje naslutiti autorov motiv pisanja knjige. Vapaj ili zapomaganje, vika ili jauk boli, ili pak pjev iz daljine, tuđine, novog doma, zapravo je autorova želja za ne zaboravom jednog, kao i mnogih drugih života raseljenih Hrvata po svijetu, u ovom slučaju u dalekoj Zapadnoj Australiji.
Autor kroz čitavu lepezu mnogih aktivnosti iznosi svoju autobiografsku priču, priča pojedinosti iz vlastitog života i životnog puta, kritički, ali vrlo pedantno, osvrćući se na važnost podrijetla, na svoj rad, važnost društva i društvenih veza za opstanak malog čovjeka, ali velikih ljudi, daleko od domovine.
Kroz autorov pripovjedački izričaj zapažaju se nijanse, raspon i talent dostojne i značajne karijere gospodarstvenika i političara, koji je svojim radom spojio sve tijekove nekadašnjeg i suvremenog hrvatsko-australskog života. Kao inicijator, osnivač, član upravnih odbora i pokretač mnogih aktivnosti i udruga važnih za očuvanje hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji, autor se susreće i surađuje s nekoliko generacija australskih Hrvata gdje je svima u srcu zapisana domovina Hrvatska.
Kako i dolikuje kreativnom procesu uspomena i kronici događaja, autor je priču globalnog značaja obogatio osobnim slikama, oglasima i isječcima iz novina, naslovnicama službenih hrvatskih glasila, slikama s javnih nastupa, brošurama.

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić