PEARL HARBOR - 7. PROSINCA 1941.

AKCIJA

Cijena: 33.17 €

Akcijska cijena: 26.53 €

Autor: Zvonimir Freivogel

Broj stranica: 258

Broj fotografija: 253

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2018..

O knjizi

Zračni napad zrakoplova s japanskih nosača na američko flotno uporište Pearl Harbor na Havajima 7. prosinca 1941. nije bio prvi napad takve vrste, ali je bila riječ o prvoj velikoj pomorsko-zračnoj operaciji daleko od vlastitih baza, kojom je počela nova era rata na moru, u kojoj su nosači zrakoplova zamijenili bojne brodove u ulozi kapitalnih brodova flote.
Iako je bila riječ o velikoj taktičkoj pobjedi Japana, strateški je postigla sasvim suprotan učinak i uvukla SAD u rat koji je završio potpunim japanskim porazom. Amerikanci su se brzo oporavili od šoka i prešli u ratno stanje, a kako je rekao i admiral Yamamoto: Probudili smo diva koji je spavao. Američka je javnost bila ogorčena, posebice jer je japanska objava rata stigla tek poslije napada, tako su Amerikanci smatrali napad nečasnim i podlim. Japanci su ujedno propustili pronaći i uništiti američke nosače zrakoplova te onesposobiti Pearl Harbor kao mornaričko uporište. Amerikanci su uskoro mogli početi s protunapadima, a kao jezgra njihovih Task Forces služili su isključivo nosači zrakoplova umjesto bojnih brodova, također jer su preživjeli stariji bojni brodovi još uvijek bili prespori kako bi plovili zajedno s nosačima. Stanje se malo promijenilo tijekom rata kad su dovršavani brzi bojni brodovi čije su snažne protuzrakoplovne bitnice mogle učinkovito štititi nosače. Bojni brodovi oštećeni u Pearl Harboru poslije popravka i modernizacije uspješno su služili u potpori desanta i svojim topovima bombardirali japanske položaje na pacifičkim otocima. Također su im znatno pojačane protuzrakoplovne bitnice pa su mogli štititi i sebe i drugo brodovlje od japanskih zračnih napada, a neki od njih preživjeli su i napade kamikaza.
Ova knjiga prvi put na jednom mjestu, na hrvatskom jeziku, obrađuje sve aspekte ovog događaja koji je dugoročno bio presudan za ishod Drugoga svjetskog rata.