IVAN ŠALIĆ - OSOBNI TAJNIK ALOJZIJA STEPINCA - Povijest Bebrine, Šalićev životopis i korespondencija s obitelji iz zatvora u Staroj Gradišci i nakon izlaska

Cijena: 29.90 €

Autor: Josip Jagodar - Zvonimir Milošević

Broj stranica: 236

Broj fotografija: 115

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela/u boji

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2023..

O knjizi

Središnja tema ove knjige je Ivan Šalić. Obrađeno je Šalićevo djetinjstvo, osnovnoškolsko i srednjoškolsko razdoblje školovanja, vrijeme studiranja, služenje vojnog roka te dovršetak studija i zaređivanje za svećenika. Opisana je njegova svećenička služba te studij kanonskog prava i doktorat u Rimu koji je prekinut početkom Drugog svjetskog rata na području današnje Hrvatske. U tom je razdoblju i imenovan tajnikom nadbiskupa Alojzija Stepinca, što je obilježilo njegov život do smrti.

Analizirani su događaji iz razdoblja Drugog svjetskog rata u kojima je Šalić sudjelovao, njegovo uhićenje i suđenje u procesu s više optuženika među kojima je bio i zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac. Nakon osude, obrađeno je razdoblje provedeno u Kazneno-popravnom domu u Staroj Gradiški gdje je Šalić izdržavao zatvorsku kaznu. Treba istaknuti da su u knjizi objavljena sva dostupna pisma i dopisnice koje je uputio svojoj obitelji i koja je obitelj uputila njemu od 1946. do 1981. godine.