"HANDŽAR" - BORBENI PUT 13. SS GORSKE DIVIZIJE

AKCIJA

Cijena: 26.53 €

Akcijska cijena: 21.23 €
Cijena u kunama: 159.96 kn

Autor: Mario Werhas i Božidar Mikulčić

Broj stranica: 138

Broj fotografija: 127

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2018..

O knjizi

Postrojavanje divizije utemeljeno je njemačko-hrvatskim međudržavnim sporazumom koji je potpisan 5. ožujka 1943. i u kojem je navedeno: postrojava se SS divizija Hrvatska od muslimanskih i katoličkih Hrvata iz bosanskohercegovačkog prostora. Bošnjačka postrojba bojnika Hadžiefendića stavlja se na raspolaganje za popunu divizije, a s hrvatske strane stavljaju se na raspolaganje, prema mogućnosti, časnici i dočasnici koji govore njemački te časnici i dočasnici folksdojčeri. Vrbovanje za popunu divizije vršila su hrvatska službena tijela u tijesnoj suradnji s opunomoćenim časnicima Waffen-SS-a.

Na temelju navedenog sporazuma Himmler je 13. ožujka 1943. zapovjedio postrojavanje Ustrojbenog stožera na čelu s SS pukovnikom Herbertom von Obwurzerom. Početkom travnja 1943. kreću službena vrbovanja za pristupanje novoj diviziji Waffen-SS-a i već krajem travnja 1943. javlja se 8000 dragovoljaca, da bi do kraja srpnja 1943. broj pripadnika divizije narastao na 15.000 dragovoljaca (od toga oko 3000 Hrvata). Kao što je već navedeno, temelj za postrojavanje SS gorske divizije Handžar činili su pripadnici Domobranske dobrovoljačke pukovnije bojnika Hadžiefendića, a od 1. srpnja 1943. četiri stajaće djelatne bojne Ustaške vojnice, popunjene većinom Bošnjacima, prelaze u sastav Waffen-SS-a. Osim navedenoga, najveći dio pripadnika 9. pješačke pukovnije Domobranstva NDH (popunjene Bošnjacima) stavlja se na raspolaganje za popunu divizije.

U knjizi su obrađene još dvije SS divizije čiji su pripadnici također bili muslimani s područja Balkana – 21. SS gorska divizija Skenderbeg i 23. SS oružana gorska divizija Kama.