GROF JANKOVIĆ

AKCIJA

Cijena: 13.26 €

Akcijska cijena: 11.93 €

Autor: Nada Prkačin

Broj stranica: 318

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 16 x 24 cm

Godina izdanja: 2021..

O knjizi

U Parku prirode Papuk i danas je grob grofa Jankovića. Do njega vodi šesnaest drvenih stuba u dva reda naslonjenih na stijenu.  U stijeni su rešetkasta željezna vrata grobnice smještene u osam metara dugoj i tri metra visokoj spilji.  U sredini spilje je obnovljeni sarakofag od crvenog mramora na kojemu su kipovi svetaca, svijećnjaci i raspelo. Na sarkofagu je i ploča  s dvojezičnim  natpisom na kojoj piše: “Josip pl. Janković od Pribrida i Vućina, cara Leopolda izred. ordena, Kavalir i kraljevski komornik. Rodio se 15.og januara 1780. godine preminuo 21. juna 1861. godine. Vječna mu pomen”

Sve je tu, ali grofa nema! Naime, grobnica je nakon Prvoga svjetskog rata devastirana, mramorni sarkofag razbijen, a njegove kosti razbacane. Na licu mjesta možete čuti kako duh grofa od tada luta papučkim selima i neće imati mira dok mu zemni ostaci ne budu opet u grobnici koju si je sam za života izgradio.

Tko je zapravo bio samozatajni grof Janković? Zašto je živio sam u divljini? Što nam je ostavio u nasljeđe?

Roman o grofu Jankoviću daje odgovore na ta i mnoga druga pitanja. A one odgovore koje eventualno ne nađete, možda vam prišapne sam grof kada dođete u njegovu šumu, vidite slap ispunjen milijunima kapi vode i bistra jezera pokraj kojih se rado fotografiraju ljepotom prirode oduševljeni izletnici.