BOROVO 2. SVIBNJA 1991.

Cijena: 19.90 €

Autor: Tomislav Orečić

Broj stranica: 212

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 16 x 24 cm

Godina izdanja: 2022..

O knjizi

Nakon što su mještani Borova srpske etničke pripadnosti koji su se priključili agresiji na Republiku Hrvatsku u noći s 1. na 2. svibnja 1991. zarobili dvojicu pripadnika MUP-a iz PU Osječko-baranjske, pripadnici Specijalne policije PU Vinkovci krenuli su oko podneva osloboditi kolege. Njih su u Borovu u zasjedi dočekali mnogobrojni naoružani lokalni Srbi i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz Srbije. Toga dana ubijena su dvanaestorica pripadnika Specijalne policije iz Vinkovaca, a 22 su ranjena.

Taj događaj označio je novo, još žešće razdoblje srbijanske oružane agresije na Republiku Hrvatsku. Borovo nakon 2. svibnja bilo je mjesto gdje se nalazio koncentracijski logor za sve osobe nesrpske nacionalnosti koje su uhićene na području Tenje, Dalja i Borova naselja te za stanovnike Borova koji su odbili stati na stranu srbijanskog agresora. Pitanje odgovornosti za pogibiju dvanaestorice hrvatskih redarstvenika još nije riješeno.

Ova knjiga trebala bi pridonijeti mogućnosti da se napokon, nakon tridesetak godina, javno rasvijetle stvarne okolnosti događaja u Borovu 2. svibnja 1991. godine.