Ostvarite najbolje pogodnosti!

Niste se još prijavili na naš newsletter? Saznajte prvi za sve pogodnosti!
Ime i prezime
e-mail
Despot Infinitus 2015.
Despot Infinitus – Web Knjižara
PSV

PLANINSKA SATNIJA VELEBIT

 

 

Opis proizvoda

 

Tijekom Domovinskog rata u sastavu hrvatskih oružanih snaga djelovale su brojne postrojbe za koje možemo ustvrditi da su imale određenih posebnosti, svejedno zbog njihove namjene ili pak neke druge posebne karakteristike. Planinsku satniju Velebit zbog svojih posebnosti teško je usporediti s ijednom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa. Pripadnici te postrojbe okupili su se u jesen 1991. godine u Zagrebu i po zadaći otišli na planinu Velebit, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka. Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, tako i zaljubljenike u planine, da se uključe u obranu domovine. Hrvatski alpinisti pružili su doprinos njezinoj obrani aktivirajući se u onome u čemu su najbolji. Naime, pripadnici Planinske satnije Velebit bili su uglavnom vrhunski alpinisti. U svom sastavu imali su 16 pripadnika koji su savladali uspon na Himalaju, a devetorica su bili članovi ekspedicija na Mt. Everest. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali. Postrojba je nastala organiziranjem zagrebačkih dragovoljaca u „Združeni športski odred“ iz kojega je ustrojena Planinska satnija Velebit. Zapovjednik, ujedno osoba koja je najviše učinila na ustrojavanju postrojbe, bio je poznati hrvatski alpinist, pokojni Jerko Kirigin.

Monografija o Planinskoj satniji Velebit zamišljena je kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata. Naime, monografija će biti objavljena na dva jezika (hrvatskom i engleskom) i na taj način biti će dostupna zainteresiranim ljubiteljima alpinizma i vojne povijesti i van granica Hrvatske. Nema sumnje da će interes za monografijom postojati jer alpinizam ne poznaje granice. Naprotiv, alpinisti diljem svijeta povezani su, zajednički istražuju i osvajaju planinske vrhove i odlaze u zajedničke ekspedicije ili se susreću na natjecanjima. Svi alpinisti svijeta dijele ljubav i strast prema istraživanju planina, ali samo su hrvatski alpinisti (civili) imali priliku kao ratnici djelovati na planinskom masivu Velebita braneći slobodu svoje domovine. Poznato je da se alpinizam kroz povijest pokazao kao važan čimbenik u ratovanju što uostalom možemo uočiti još od drevnih vremena. Vjerojatno najpoznatiji primjer u kojem je alpinistički pothvat donio izuzetan uspjeh vojna je ekspedicija Kartažana koji su u Drugom punskom ratu između Kartage i Rimske republike savladali planinski masiv Alpa ne bi li iznenadili nadmoćniju Rimsku vojsku. Planinske vojne postrojbe i danas su najelitnije postrojbe za posebne namjene (primjerice u francuskoj Legiji stranaca ili američkoj vojsci), iako nažalost alpinistička vojna tradicija nakon okončanja Domovinskog rata nije očuvana, barem ne u obliku postojanja posebne postrojbe u ustroju Hrvatske vojske. O povijesti alpinističkih vojnih postrojbi i značaja alpinizma tijekom vojne povijesti, odnosno modernih vojski biti će posvećeno posebno, uvodno poglavlje ove monografije.

Zamišljeno je da ratna priča postrojbe Planinske satnije Velebit bude obrađena u četiri poglavlja, zaključno s oslobodilačkom operacijom „Oluja“. Iako je postrojba službeno demobilizirana tijekom 1994. godine istaknuti zapovjednici i pripadnici postrojbe vršili su na Velebitu obuku i bili instruktori pripadnicima postrojbi za specijalne namjene, odnosno izabranim postrojbama gardijskih brigada Hrvatske vojske, sve do okončanja rata. Nakon Domovinskog rata dio njih još neko vrijeme ostao je aktivno obnašati dužnosti u redovima Hrvatske vojske, a uglavnom su se svi postupno vratili civilnom životu i novim alpinističkim poduhvatima. Neki od njih, primjerice zapovjednik Jerko Kirigin, nažalost više nisu među živima, a neki još uvijek aktivno odlaze u alpinističke poduhvate; od hrvatskih planina do ekspedicija na Himalaju. Stoga je zamišljeno da civilni život i poratna alpinistička iskustva pripadnika postrojbe budu obrađeni u posljednjem poglavlju knjige.

Posebnost monografije biti će i objava velikog broja fotografija koje su pripadnici postrojbe vrijedno snimali tijekom petogodišnjeg ratnog iskustva na Velebitu. U odnosu na monografije drugih postrojbi koje imaju određenih nedostataka zbog nedovoljnog broja ratnih fotografija ili pak kvalitete snimaka, hrvatski alpinisti posjeduju više od nekoliko tisuća fotografija od kojih dobar dio, ne samo zbog krajolika, možemo smatrati umjetničkim fotografijama. Konačno, zamišljena struktura knjige u potpunosti odudara od dosad objavljenih monografija ratnih postrojbi koje su najvećim dijelom rađene isključivo na temelju dokumenata i službenih raščlambi. Ratni put Planinske satnije Velebit na stručan način opisati će povjesničar Tomislav Šulj koji će slijediti historiografska pravila, ali će velik dio monografije, odnosno ratne priče Planinske satnije Velebit, rekonstruirati putem sjećanja zapovjednika i pripadnika te postrojbe, koristeći pritom znanstvenu metodologiju Usmene povijesti. Uz monografiju, u privitku korica, biti će priložen DVD s dokumentarnim filmom „Velebitska priča“. S obzirom da je ovaj dokumentarni film ostvario zapažene rezultate na domaćim i stranim festivalima dokumentarnog filma, nema sumnja da će to biti vrijedan poklon uz monografiju.

Uzimajući u obzir sve navedeno o projektu tiskanja monografije o Planinskoj satniji Velebit, smatramo da će to biti posebno ispričana priča o jednoj ratnoj postrojbi Hrvatske vojske. Kao takva ova monografija biti će od neprocjenjive vrijednosti kako za ljubitelje vojne povijesti ili alpinizma, tako i za sve koje privlači čitanje kvalitetnog štiva o Domovinskom ratu.