U ZAGREBU PREDSTAVLJENA PRVA KNJIGA NA HRVATSKOM O HAMASU, NOVORUSIJI I IRA-i

Objavljeno: 26/03/2024

U zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljena je u petak 22. ožujka nova knjiga u nakladi Despot infinitusa – “HAMAS, NOVORUSIJA I IRA: Terorizam kao pokret?” autora dr. sc. Ivana Burazina. Knjigu su, uz autora i nakladnika,, još predstavili dr. sc. Mirko Bilandžić i dr. sc. Danijela Lucić. Ovo je prva knjiga objavljena u Hrvatskoj na ovu temu i došla je u vrijeme kad je tema postala aktualna na dnevnoj razini, o čemu svi svjedočimo preko medija. Knjiga koju vrijedi uzeti i pročitati, kako bi se shvatila sadašnjost, ali i izvukle pouke za budućnost.

Knjiga je podijeljena tako da su različita poglavlja sustavno povezana u cjelinu, ali se mogu čitati i zasebno. Odnosno, ako želite čitati o tome što se događalo u Ukrajini, Palestini i Sjevernoj Irskoj, a ne zanimaju vas rasprave o filozofiji realizma i konstruktivizma, analize postojećih teorija društvenih pokreta i usporedbe definicija terorizma, slobodno preskočite na poglavlje o studijama slučajeva. U posljednjem dijelu sumiraju se elementi teorijskog okvira i studija slučajeva, na temelju čega se radi komparativna analiza rezultata istraživanja.

Ova knjiga je produkt gotovo deset godina rada i istraživanja autora, od kojih su zbog prirode posla tri provedene u Luhansku, što mu je omogućilo praktički izravan uvid u pitanja poput društvenog identiteta Donbasa i stvarnog mišljenja naroda o rusko-ukrajinskom sukobu. Autor nije imao priliku na isti način posjetiti Palestinu i Sjevernu Irsku, ali je u svrhu istraživanja za potrebe ovoga rada, na sustavan i iscrpan način obradio 648 izvora literature, donoseći slijedeći zaključak: „U strogom definicijskom smislu, terorizam nije društveni pokret, ali se može razmatrati kao forma društvenog pokreta kojeg u okvirima međunarodnih odnosa adekvatno objašnjava teorija realističkog konstruktivizma“.

Knjiga se može nabaviti OVDJE

Komentari su zatvoreni.