ROMAN “HOTEL PRAHA” U PRODAJI

Objavljeno: 26/06/2017

 

Roman obuhvaća vremensko razdoblje od 1982. do 2001. godine. Vrlo važno simbolično mjesto na kojemu roman započinje i završava jest otok Sveti Marko. Na samome početku, u Slavoniji 1986. godine, autor prikazuje odrastanje dva vrlo važna lika. To su Robi i Mile.

I kad piše o događanjima u Slavoniji Huskić je jednako suveren, kao kada opisuje one dijelove radnje koja se događa na moru. Ipak, vidljivo je kako je autor cijeli svoj život na moru i s morem, pa je, razumljivo, to prenio u svoje djelo.

Stilski, radi se o žestokoj prozi, koja vrlo naturalistički prikazuje sva događanja kojima se autor bavi, neovisno piše li o bezbrižnoj mladosti, krvavom rat u Vukovaru ili strašnim poratnim posljedicama.

Roman je napisan jasnim i prepoznatljivim stilom. Huskićevi junaci govore uobičajenim izričajem, kakav se može čuti u razgovoru običnih ljudi. Glavni likovi su slojeviti, nisu prikazani “crno-bijelo”, što je zamka u koju su dosad upali mnogi autori.

Opisujući bezbrižno djetinjstvo svojih junaka, koji većinu vremena provode u Slavoniji, a četiri godine ljetuju u Kraljevici u hotelu Praha, Huskić u samo nekoliko rečenica nagovještava na koji način će taj prividni spokoj nekoliko godina kasnije dovesti do krvave agresije na Vukovar i Hrvatsku.

Opisi ratnih zbivanja izuzetno su brutalni i autentični, a sudbine glavnih likova (Robi i Mile), koji se nalaze na suprotnim stranama, zapravo prikazuju svu tragediju ratnog vihora.

 

Roman možete naručiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.