ŽELIM BITI SUNCOKRET - Života mog vrt kroz stihova put

Cijena: 9.90 €

Autor: Andrea Despot Jazbec

Broj stranica: 124

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 14 x 20.8

Godina izdanja: 2023..

Naruči

O knjizi

PREDGOVOR

„Pisanjem možeš napraviti bilo što”, zapisao je svojevremeno poznati i priznati autor C.S. Lewis. I doista, pisanjem možeš stvoriti i razoriti; pišući možeš nestati i (iznova) postati. Pisanje stvara život, a život pisanje. U stihovima Andreje Despot Jazbec pratit ćeš, dragi čitatelju, sve to. Posegnut ćeš za sjemenom nastajanja prijateljstava, uspomena i odnosa, korijenom postajanja, radovanja i življenja. Onog jednostavnog. Bliskog. I tvog i mog. Neće te ovi stihovi zaplesti u kompliciran izraz i visokokvalitetne književnoumjetničke postupke. Neće te odvesti u cesarićevske alegorije niti duboke šimićevske simbolike. Nećeš u njima susresti ni glas sličan onome Šopova Isusa koji čita novine. Nećeš naći one riječi tegobne. Ali, naći ćeš sve one obične biljke životne; načine kako se jednostavno izraziti jednostavnome, drugome, bliskome. Kako u svakoj životnoj situaciji pronaći razlog za nove rime. Kako u sebi i oko sebe pronaći razlog nešto zapisati. Satkati stih. Onako kako se može. Kako se polako postaje. Usudi se u ovaj životni vrt ušetati i poneki plod iz njega ubrati. Usudi se stihovima zagrliti, zalajati i zamjaukati, s brezom bez lišća ostati i s autoricom u nečijem životu obični, a divni suncokret postati. (Valentina Jandrašek, mag. litt. comp. et mag. educ. philol. croat.)

 

UVODNA RIJEČ AUTORICE

Kako iz običnoga životnoga leta niknulo je sjeme pjesničkoga suncokreta

Uvijek su mi se sviđale pjesmice koje imaju rimu, vjerojatno jer sam ih uvijek brže naučila napamet za domaću zadaću… (ha-ha). Kada bi djeca, Antonio ili Antonela, u školi dobila zadatak za domaću zadaću napisati pjesmicu, uvijek bi pitala mene za pomoć. Njima je to bilo veliko olakšanje, a  ja sam uvijek dobila peticu. Tada sam zapravo shvatila koliko to volim, i još više da mi ide dobro. A tek kako opušta… Kad bih doznala temu, uključila bih moždane vijuge i tada bi iz mene samo krenule kitice, i to rimovane. Tako je moje stvaralaštvo skromno započelo, a plodno se nastavilo: počela sam tkati stihove o svemu: prirodi, životinjama, prijateljicama, kao i rođendanske, ali uglavnom su to pjesmice povezane s događajima u mome životu. Mnoge tekstove nisam spremila;  pa tko bi rekao da ću sastaviti zbirku?! Ali, moj je brat, pročitavši pjesmice, odmah rekao: „Ideš… Super su ti pjesmice. Ti samo piši, a ja ću objaviti zbirku.” Bilo bi mnogo više pjesmica, kad me poslovne i ostale obveze ne bi često držale podalje od sastavljanja stihova. I tako je to kod mene, razveseli me nečija zamolba da sastavim pjesmicu ili vlastita želja učiniti tako.

Nakon pomnog razmišljanja o izgledu naslovnice i naslovu, suncokret je postao i ostao moj prvi izbor. Zasluga je to moje drage prijateljice koja mi je poklonila suncokrete iz svoga vrta, a oni su mi, elegantno kraseći vazu u koju sam ih stavila, postali inspiracija za mnogo lijepih pjesmica.

 

BILJEŠKA O AUTORICI

Andreja Despot Jazbec rođena je u Koprivnici 18. lipnja 1971. godine. Završila je srednju školu, smjer farmaceutski tehničar, u Varaždinu. Nakon završetka srednje škole živjela je u Kanadi dvije godine, gdje je radila i pohađala školu Algonquin College u Ottawi (engleski jezik i kemija). Nakon povratka u Hrvatsku zaposlila se u farmaceutskoj kući Belupo gdje radi i danas, gotovo punih 30 godina. Supruga je i majka dvoje već velike djece te vlasnica psa koji nam je radost… ? Voli sport, vožnju biciklom, glazbu, knjige i pisanje pjesmica. U svojim tekstovima većinom opisuje događaje iz svoga svakodnevnog života.