DOMOVINSKI RAT

Cijena: 46.44 €

Autor: Davor Marijan

Broj stranica: 456

Uvez: tvrdi

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2016..

O knjizi

Ovo je knjiga o vojnoj povijesti Hrvatske i Hrvata u Domovinskom ratu 1990. – 1995. godine. Politički pregled dan je u najkraćim mogućim crtama u uvodu. U knjizi je iznesen prikaz zbivanja u Hrvatskoj i dijelu Bosne i Hercegovine u kojem je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane. Sukobi u ostatku Bosne i Hercegovine prikazani su u kratkim crtama jer bez njih stanje na ratištu ne bi bilo potpuno, a izostao bi i kontekst nužan za razumijevanje rata na teritoriju između rijeka Drine i Sutle, odnosno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Knjiga je počela nastajati prije više od 10 godina. U odnosu na početnu zamisao, konačan izgled pretrpio je značajne promjene. Knjiga teško da je mogla biti manja i s manjim brojem napomena. Organizacijsko-ustrojbeni dokumenti iz po­glavlja o sudionicima rata u slučajevima ponavljanja nisu se više navodili. Knjiga je pisana kronološki i tematski, s trajnim nastojanjem da, gdje god je moguće, pomirim ta dva zahtjeva. Kronološki je podijeljena na temelju zbivanja u Hrvatskoj.

Sav moj dosadašnji istraživački rad na Domovinskom ratu ukomponiran je u ovu knjigu. Usuđujem se reći da sam istraživao kao arheolog sondirajući teren da bih dobio utemeljenu osnovu za izradu sintetskoga pregleda. Knjiga se najvećim di­jelom temelji na dokumentima sukobljenih strana. Pristup najvećemu dijelu dokumenata imao sam na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske iz ožujka 2001. o započinjanju znanstvenih istraživanja Domovinskoga rata. Do danas se mnogo toga promijenilo, nažalost, nagore. Nekoliko je godina pristup bio moguć na temelju odobrenja ministara obrane i unutarnjih poslova. Poslije je pristup zakompliciran uvođenjem pojmova o klasificiranim i deklasificiranim dokumentima. Iako je značajan dio dokumenata deklasificiran zbog sudskih postupaka na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, pristup im u Hrvatskoj nije moguć. U sigurnosnom i arhivskom sustavu to ne drže problemom koji treba riješiti. Nakon što su istraživači Tužiteljstva ICTY-a pretresli hrvatske arhive bilo je logično da se značajan dio dokumenata iz Domovinskoga rata deklasificira jer ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Poznavajući stanje, promjene nisu ni na vidiku.

Značajan dio dokumenata dostupan je na stranicama ICTY-a. Dio dokumenata prikupio sam iz privatnih izvora i u tom slu­čaju nisam iznosio mjesto čuvanja, tj. pohrane. To nisam učinio ni s dokumentima Zapovjedništva Operativne grupe Istočna Posavina iz 1992. i dokumentima Hrvatskoga vijeća obrane iz razdoblja od 1992. do 1994. godine. Gotovo svi se nalaze na web-stranici generala Slobodana Praljka.

(Iz uvodnih napomena autora)