NOVA KNJIGA – PEARL HARBOR – 7. prosinca 1941.

Objavljeno: 19/03/2018

Zračni napad zrakoplova s japanskih nosača na američko flotno uporište Pearl Harbor na Havajima 7. prosinca 1941. nije bio prvi napad takve vrste, ali je bila riječ o prvoj velikoj pomorsko-zračnoj operaciji daleko od vlastitih baza, kojom je počela nova era rata na moru, u kojoj su nosači zrakoplova zamijenili bojne brodove u ulozi kapitalnih brodova flote.
Iako je bila riječ o velikoj taktičkoj pobjedi Japana, strateški je postigla sasvim suprotan učinak i uvukla SAD u rat koji je završio potpunim japanskim porazom. Amerikanci su se brzo oporavili od šoka i prešli u ratno stanje, a kako je rekao i admiral Yamamoto: Probudili smo diva koji je spavao. Američka je javnost bila ogorčena, posebice jer je japanska objava rata stigla tek poslije napada, tako su Amerikanci smatrali napad nečasnim i podlim. Japanci su ujedno propustili pronaći i uništiti američke nosače zrakoplova te onesposobiti Pearl Harbor kao mornaričko uporište. Amerikanci su uskoro mogli početi s protunapadima, a kao jezgra njihovih Task Forces služili su isključivo nosači zrakoplova umjesto bojnih brodova, također jer su preživjeli stariji bojni brodovi još uvijek bili prespori kako bi plovili zajedno s nosačima. Stanje se malo promijenilo tijekom rata kad su dovršavani brzi bojni brodovi čije su snažne protuzrakoplovne bitnice mogle učinkovito štititi nosače. Bojni brodovi oštećeni u Pearl Harboru poslije popravka i modernizacije uspješno su služili u potpori desanta i svojim topovima bombardirali japanske položaje na pacifičkim otocima. Također su im znatno pojačane protuzrakoplovne bitnice pa su mogli štititi i sebe i drugo brodovlje od japanskih zračnih napada, a neki od njih preživjeli su i napade kamikaza.
Ova knjiga prvi put na jednom mjestu, na hrvatskom jeziku, obrađuje sve aspekte ovog događaja koji je dugoročno bio presudan za ishod Drugoga svjetskog rata.

Knjigu možete kupiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.