KOMUNISTIČKE ORGANIZACIJE ODOBRAVALE SU UBOJSTVA POJEDINIH CIVILA

Objavljeno: 17/06/2016

Knjiga “Cetinska krajina u NDH” prvi put donosi iscrpan popis svih dokumentiranih zločina partizanskih i ustaških jedinica.
Tijekom rata u Cetinskoj krajini partizani su uhitili i “u nepoznato” odveli velik broj građana koji su podržavali vlasti NDH. Dio njih sigurno je ubijen, a o njihovim likvidacijama odlučivali su i pripadnici Komunističke partije Hrvatske.
U nekoliko zabilježenih slučajeva Kotarski komitet KPH-a Sinj zahtijevao je od Općinskog komiteta KPH-a da se očituje o tome kako postupiti s pojedinim ljudima, očigledno nesklonim partizanskom pokretu.
 –
U pismu od 8. kolovoza 1944. Kotarski komitet pita treba li ubiti Matu Jukića i kakve bi to političke posljedice imalo za razvoj partizanskog pokreta, a Mjesni komitet ovako je odgovorio:
 –
“Dragi drugovi, Sprema vašeme današnjem dopisu skojim tražite da vam damo naše mišljenje radi Jukić Mate [iz Otoka] dali bi ga se moglo likvidirati ili ga otpustiti i kako bi to djelovalo na narod mismo donijeli zajedničku odluku daga se likvidira potome pošto ima 2-sina u Ustašama i brata u Žandarima pošto ako bi ga se pustilo dabi mogao nastaviti rad proti Našega pokreta a od kada je uhapšen još nije nitko upitao što je sa njimen pak smo mišljenja da nećemo ništa izgubiti politički a iste su njegove komšije u većem broju odani petoj koloni toliko vam do znanja.
S.F.-S.N. Za Općinski komitet Dević”
U pismu od 10. kolovoza Mjesni komitet dao je mišljenje o još jednom čovjeku:
 –
“Dragi drugovi. Dobili smo vaš dopis ukome ste nam tražili hitne podatke u pogledu Jakova Smolje [iz Gljava] isti ima sinova 3 (tri) u Neprijateljskoj Vojsci a jedan mu je sin obučen u zadnje Vrijeme U ustaše a kod njega su se Vidila zapažanja da bi svake Neprijateljske akcije rado dočekao Neprijatelja sa bjelom za stavom potome. Nebi ništa iz gubili politički ako bi ga se likvidiralo, a mislimo daje dovoljno svakom m(…) Komunistu poznato i kako izgleda među masama Kada se puštaju Špijuni koji naš rad ometaju. Toliko vam do znanja.
S.F.-S.N. Za Općinski komitet Dević. a o istome narod nije postavio Nikakvo pitanje o njemu.”
 –

Komentari su zatvoreni.