IZ TISKA IZAŠLA NOVA KNJIGA – POMORSKO ZRAKOPLOVSTVO NA JADRANU 1918-1991.

Objavljeno: 13/06/2016

 

 

U vrijeme sveopće informatizacije i globalizacije prosječno školovanome korisniku interneta postalo je dostupno nebrojeno more podataka iz svjetskih arhiva do kojih je lako doći jednostavnim pritiskom nekoliko tipki računala. Napredne i bogate zemlje digitalizirale su većinu svojih dokumentarnih arhiva učinivši tako u trenutku dostupnim podatke i dokumente na koje se ranije moralo čekati mjesecima. Pa ipak, knjiga kao najstarije sredstvo pohran­jivanja informacija nije izumrla te se i danas i dalje intenzivno koristi usprkos konkurenciji u obliku ogromnog broja digitaliziranih književnih izdanja. Kao autori odlučili smo dati svoj do­prinos istraživanju naše zajedničke zrakoplovne povijesti i pretočiti to upravo u knjigu, tiskano izdanje o pomorskom zrakoplovstvu na Jadranu.

Naša knjiga pokušaj je da se na jednome mjestu prikaže razvojni put pomorskog zrakoplo­vstva na istočnoj obali Jadrana nakon završetka Prvog svjetskog rata, točnije od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim kroz razdoblje Kraljevine Jugoslavije te u vrijeme postojanja poslijeratne Jugoslavije sve do njezina kraja 1991. godine. U knjizi je opisan nas­tanak pomorskog zrakoplovstva nakon završetka Prvog svjetskog rata i postupno stasanje pomorskog zrakoplovstva u godinama između dvaju ratova. Tada je pomorsko zrakoplovst­vo još uvijek tražilo svoj put i lutalo u razvojnim koncepcijama. No to je bilo i vrijeme nastanka domaće (jugoslavenske) zrakoplovne industrije koja je, iako skromna u usporedbi s razvijenim industrijama velikih zemalja, stvorila više tipova hidroaviona od kojih neki nisu zaostajali ni za suvremenim konstrukcijama razvijenijih i puno bogatijih zemalja. Usprkos tome razvojni put domaćih konstrukcija bio je težak i spor pa je Zapovjedništvo Mornarice moralo tražiti izlaz u uvozu stranih tipova ratnih i školskih hidroaviona. I dok su se neki tipovi pokazali vrlo uspješnim (npr. Dornier Do J Wal), druge je tipove pratila (kao što je Dornier Do D) loša reputacija još od uvođenja u naoružanje pa sve do njihova umirovljenja niz godina kasnije. Knjiga obiluje opisima borbenih hidroaviona, prikazani su školski tipovi i opisano je djelovanje pomorskog zrakoplovstva u Travanjskom ratu. Poseban dio posvećen je eskadrili pomorskog zrakoplo­vstva koja je tijekom 1941/42. djelovala u sklopu RAF-a na Bliskom istoku (Abukir), kao i partizanskom hidroavionu tipa Fleet koji je kao svojevrstan kuriozitet obilježio dio naše ratne povijesti. Na koncu, vrlo iscrpno opisano je poslijeratno naoružanje zrakoplovnim materija­lom kao i djelovanje zrakoplovnih jedinica socijalističke Jugoslavije, čiji je zadatak bio ob­rana i nadzor Jadranskog mora unutar granica teritorijalnih voda. Ovo posljednje poglavlje završava početkom devedesetih godina prošlog stoljeća opisom djelovanja zadnjih akcija protupodmorničkih i drugih helikoptera nad Jadranom prije konačnog raspada Jugoslavije.

Posebno vrijedan dio ove knjige predstavlja velik broj do sada neobjavljenih fotografija koje svjedoče o vrlo intenzivnom i dinamičnom razvitku pomorskog zrakoplovstva na Jadranu. U više od 60 profila hidroaviona i helikoptera u boji može se pratiti razvitak zrakoplovne tehnike na prostoru bivše Jugoslavije tijekom sedam desetljeća, uz obilje podataka o njihovu bojanju i označavanju. I nakraju brojni prilozi u obliku tablica i popisa dodatno pridonose cjelovitosti materijala predstavljenih u knjizi.

 

Knjigu možete kupiti OVDJE.

Komentari su zatvoreni.