“CETINSKA KRAJINA U NDH” PREDSTAVLJENA U SINJU I OTOKU

Objavljeno: 15/06/2016

 

Prošlog je tjedna naša nova knjiga “Cetinska krajina u NDH” predstavljena u Otoku, 9. lipnja, te u Sinju, 10.lipnja 2016. U Otoku je o knjizi uvodno govorio prof. Stjepan Bekavac koji je kronološkim redom iznio zbivanja od 10. travnja 1941. do završetka Drugoga svjetskog rata. Navodi da je ova knjiga nastala na istinitim činjenicama, provjerenim izvorima i da njen sadržaj može biti podloga za više filmova, s obzirom na količinu zbivanja na tako malom prostoru. Dodaje kako je Cetinski kraj najviše stradao u Drugom svjetskom ratu. “S obzirom na temu i prikaz događaja, ovakve knjige trebali bi imati i drugi gradovi po cijeloj državi, jer će se samo s iznošenjem istine moći prestati političariti”, kazao je Bekavac.
U ime nakladnika, Zvonimir Despot istaknuo je da je vrlo zadovoljan sadržajem i temom koju je obradio Marković u ovoj knjizi, te da je izdavanje knjiga s takvim temama čitalačka slast. U ime Općine Otok govorio je i zamjenik načelnika Ivica Perković. Podsjetio je da je Općina Otok organizirala prezentacije knjiga ‘Stradanja podno Kamešnice od 25. do 29. ožujka 1944.’ i ‘Krvava Cetina’ koje su imale odjeka među stanovništvom, jer su autori pokušali razjasniti činjenice i događaje koji su uzrokovali velike tragedije na tom prostoru. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Sveti Luka otpjevavši dvije pjesme. Voditelj programa je bio Filip Ratković.
Nakon Otoka, knjiga je predstavljena i u Sinju, u prepunim Alkarskim dvorima. U ime organizatora nazočne je pozdravio fra Mirko Marić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sinju, koji je zahvalio autoru na svim njegovim dosadašnjim radovima, od kojih su mnogi objavljeni u Cetinskim vrilima koje izdaje sinjski Ogranak Matice Hrvatske. Govoreći o knjizi Zvonimir Despot istaknuo kako je ovo jedno od najboljih, ali i najzahtjevnijih djela koje je izdala izdavačka kuća Despot infinitus.
Na početku svog govora, prof. Stjepan Bekavac istaknuo je da ovo djelo prof. Markovića predstavlja povijest Cetinske krajine u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske: “Vojne, političke i društvene prilike u ostatku NDH prikazani su u kratkim crtama, kao nužan kontekst za razumIjevanje prilika u Cetinskoj krajini, a posebno u Sinju kao njezinom urbanom centru. Djelo je pisano kronološki i tematski, s trajnim nastojanjem da se, gdje je moguće, pomire oba zahtjeva. Kronološki je podijeljeno na šesnaest velikih poglavlja i osamdeset manjih, uz popis izvora literature”, kazao je Bekavac i dodao: “Djelo predstavlja prvu cjelovitu kronologiju događanja u Cetinskoj krajini u vrijeme NDH i kao takvo pruža veliki doprinos proučavanju i daljnjem znanstvenom istraživanju sveukupne hrvatske povijesti 20. stoljeća. U svakom slučaju, ova knjiga daje odgovore na mnoga dosada neotvorena pitanja i pruža nove podatke o povijesti Cetinske krajine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”.
U glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska klapa KUD-a Vrilo Obrovac Sinjski, a posljednju pjesmu “Moja Domovina” članice su otpjevale sa svima u dvorani.

knjiga_sm_otok08 knjiga_sm_otok07 knjiga_sm_otok06

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

cetinska_krajina_u_ndh

Komentari su zatvoreni.