Ostvarite najbolje pogodnosti!

Niste se još prijavili na naš newsletter? Saznajte prvi za sve pogodnosti!
Ime i prezime
e-mail
Despot Infinitus 2015.
Despot Infinitus – Web Knjižara
Akcija!
krizarski-ratovi

KRIŽARSKI RATOVI – TEMPLARSKI POGLED

249.90 Kn 224.91 Kn

Strategije i najvažnije bitke u epohalnome srazu islama s kršćanstvom 1095. – 1291.

NARUČITE

Kategorija: .

Opis proizvoda

Križarski ratovi spadaju među najkontroverznije događaje tijekom rivalstva između kršćanstva i islama. U razdoblju otkad je rimski papa Urban II. propovijedao Prvi križarski rat 1095. godine, pa sve do pada Akre 1291. godine, i gubitka otoka Arwad 11 godina kasnije, oni su tvorili dio šire ofenzivne strategije zapadnoga kršćanstva. Ta ofenzivna strategija bila je započela na Iberskome poluotoku znatno ranije, u vrijeme kada je Sicilija potpala pod autoritet normanskih avanturista iz južne Italije i kada su talijanski moreplovci uspjeli izboriti pomorsku nadmoć diljem Mediterana.
Prije Prvoga križarskog rata nadmetanje na Bliskome istoku uvelike se odigravalo između Bizanta ili kasnoga (Istočnoga) Rimskog Carstva i njegovih istočnih islamskih susjeda, ali ono nije zahtijevalo kontinuirano ratovanje. Mirnodopski odnosi predstavljali su normu, a oni su tek ponekad znali biti prekinuti vojnim sukobima. Upravo je iznenadni dolazak još fanatičnijih zapadnih kršćana – križara (ili Frandži, Franci kako su bili poznati diljem Bliskoga istoka) – rezultirao dvostoljetnom krvavom borbom.
Čak se i danas na križarske ratove i Jihad, svojevrsni islamski kontra-udarac koji je prouzročilo križarenje, gleda na sasvim različit način među većinom zapadnih kršćana, pravoslavnih kršćana i muslimana. Povijesna realnost križarskih ratova bila je znatno kompleksnija od pojednostavljenih pogleda koji su još prisutni u politici, religiji i kulturi kako na Istoku tako i na Zapadu. Kao rezultat toga križarski ratovi i džihad ostaju izvorom nerazumijevanja i podjela već više od 700 godina.